09. 06. 2006 - I kväll börjar VM och mycket står på spel

Det är febrig förväntan som darrar i luften i Berlin. Det är blossande kinder och blodad tand. Det är WM och inte ens en vecka kvar till startskottet. I veckor har teve visat töntiga politiker i kostym som sparkar på en liten rund boll framför ett gäng ännu töntigare journalister utan kostym. Och jag kommer ihåg hur det kändes när farsan skulle dansa disco 1972.

  Det är med andra ord mycket som står på spel. Fotbolls-WM ska rädda den tyska ekonomin, förminska arbetslösheten och upprätta nationens stolthet (och allt detta utan att behöva invadera Polen).

  Framförallt så har alla tänkt sig att tjäna en hacka. Lyllo han från Würzburg med registreringsskylten WM 2006. Skylten blev plötsligt tio gånger så mycket värd som bilen. För nu är det klart från högsta ort att namnet WM 2006 äger ingen. Nu kan vem som helst döpa sin pizza eller doja eller bajamaja till WM-special.

 Och sponsorerna rasar. Adidas, eller var det Nike, går ännu ett varv till domstolen.

  Vart man vänder sig hänger bollar, bakelser och banér med WM-anspelning. Självaste restaurangen i Fernsehturm är omgjort till en fotboll. Glass, korv, ballonger. Kondomer.

  Till och med i gaytidningarna går diskussionen het. Man har vadslagning om vilka spelare som är gay, vilka som är gay utan att veta om att de är gay, och vilka som förmodligen vore gay om det bara visste hur härligt det är att vara gay. Med foton och allt. Poäng förstås. I en tid då både politiker och cowboys vågar komma ut ur garderoben är det nu fotbollsspelarnas tur.

Och in i Big Brother-containern skickar man för var dag en ny landsman från de olika länderna. 32 länder under 32 dagar. I går var det Sveriges tur. Ola der Schwede (eventdesigner och DJ från Lund med Guinness rekord i att få flest människor att samtidigt klä ut sig till Pippi Långstrump -1007 stycken i Osnabrück 2005) lekte midsommarlekar i träskor med freaken därinne. De fick sätta upp en Ikea-byrå på tid och pröva både Generalsnus, hjortronsylt och Kalles kaviar. Femton spydde, elva dog.

  Man tar sig för pannan. Att vara svenska är annars världens bästa fördom i Tyskland. SchwEDEN är världens bästa land. Vi har haft pappaledighet i trettio år, fred i över hundra och källsorterat aluminiumburkar nästan lika länge.

  Men just nu vacklar Sverigebilden. Det finns något beskäftigt över den svenska prostitutionsdebatten. Hororna själva rasar. De oroar sig för att moraliserandet och den svenska sexualfientligheten ska ta sig in i EU. Som om kvinnor vore offer, säger ordförande i Hydra, de prostituerades intresseorganisation. Tror den svenska regeringen att män är djur, frågar man också.

 Det är som sagt mycket som står på spel.