23. 08. 2005 - Oskyddad frukost på badpensionatet

- Vill du kanske ha en handduk att sitta på?

  Ungen är två år, högst tre, och står och plirar intill sin blonda mamma. Det är frukost på badpensionatet och jag har kokat tjugo ägg. Med lös gula. Jag får inget svar. Såklart. Så jag vänder mig istället till modern, sträcker fram en nystruken linnehandduk och ler så förbindligt jag kan.

  - Hon kan sitta på den här, fortsätter jag och gör en gest mot matsalens klädda stolar.

Stockholmsmamman svarar inte. Hon förstår inte vad jag menar. Eller det är precis det hon gör och hennes redan solbrända ansikte blir ännu en nyans mörkare. Hon knycker på nacken och tar emot handduken utan ett ord. För hon är förnärmad. På gränsen till kränkt, skymfad. Hur har jag mage att insinuera att hennes dotter skulle kunna smeta hallonsylt eller hälla äggulecornflakes i soffan?

  Jag lommar ut i köket med svansen mellan benen. Det är inte första gången jag känner att det var fel att erbjuda en avslappnad morgonstund, en frukost för hela familjen utan tjat och förhållningsregler. Jag menar: Sätt barnet på en handduk och det kan ju slabba fritt. Jag trodde att vi svenskar ville bli skyddade, att vi ville ha hjälp att förebygga, förutse och förekomma. Varenda morgon läser jag löpsedlarna om hur vi kan undvika katastrofer. Hur vi bör hålla rädslans fana uppe, hur vi kan undvika konsekvenserna av våra val.

  Av dessa viner blir du alkis. I dessa parker blir du våldtagen. Dessa tomater, alger och cykelhjälmar är FARLIGA. För att inte tala om studsmattorna och solkrämerna! Det visste ni väl - det är i krämen cancern finns, inte i strålarna. Smeten i faktor 14 är rena giftampullen. Sätt på dig en tröja istället. Utbilda dig i folkhälsa, var rädd och UNDVIK.

  Giv alla folkhälsoinstitutet, eller åtminstone Aftonbladet, som startsida i lilldatorn,.

  Hjälp oss äta rätt mat så vi inte blir feta, förbjud Mac Donalds och ge oss gratis kondomer, fluorsköljningar och reflexbrickor. Ta hand om våra behov. Se hela tiden om våra rättigheter.

  Jag har rätt till information om hur man undviker sjukdom, sorg, utbrändhet… livet. Skydda mig från ansvar, humor och föräldraskapets baksidor.

  Ta hand om mig när jag blir gammal, uppfostra mina barn, skriv in analsex, anarkafeminism och antifacistisk aktion i skolschemat. Betala för mina heterohobbys (läs: barn, dagisplatser och jämställdhetskurser). Och när jag vill vara osvensk och lämnar landet kräver jag att omedelbart hämtas hem när det blir farligt.

  Men ge mig för fan inte en handduk åt min nyfikna dotter för då kränker du min integritet. Skulle inte jag vara istånd att ta hand om mitt barn?